Free Basic DI - 03 Practice Test - CAT

What is the net percentage increase in investment made by B, C, D and E from year 1 to year 3?

A. 170%
B. 200%
C. 300%
D. 250%

SOLUTION

Solution : B

Amount invested by B, C, D and E in year 1 = 5 + 6 + 4 + 11 = 26

Amount invested by B, C, D and E in year 3 = 19 + 21 + 8 + 30 = 78

Percentage increase = 782626×100 = 200%. option (b)

What is the ratio of investment made by E to F for the years 1 to 3?

A. 59 : 93
B. 18 : 29
C. 23: 42
D. 18 : 37

SOLUTION

Solution : A

E’s investment for years 1 to 3 = 11 + 18 + 30 = 59

F’s investment for years 1 to 3 = 8 + 25 + 60 = 93

Ratio = 59: 93

If the imports in 1998 was Rs. 250 crores and the total exports in the years 1998 and 1999 together was Rs. 500 crores, then the imports in 1999 was ?

A. Rs 250 crores
B. Rs 300 crores
C. Rs 357 crores
D. Rs 420 crores

SOLUTION

Solution : D

The ratio of imports to exports for the years 1998 and 1999 are 1.25 and 1.40 respectively.

Let the exports in the year 1998 = Rs. x crores.

Then, the exports in the year 1999 = Rs. (500 - x) crores.

1.25  = 250x x = 2501.25 = 200 [Using ratio from 1998]

Thus, the exports in the year 1999 = Rs. (500 - 200) crores = Rs. 300 crores.

Let the imports in the year 1999 = Rs. y crores.

Then, 1.40 = y300
y = (300 × 1.40) = 420.

Imports in the year 1999 = Rs. 420 crores

If the total value of exports for years 1999 and 2000 were same, then the percentage change in the value of imports in 2000 over 1999 is (approx)

A. 32%
B.  47%
C. 29%
D. Cannot be determined

SOLUTION

Solution : A

Let the total value of exports for both years be 100.

Then value of imports for 1999 = 140

Value of imports for 2000 = 95

So percentage change = (14095140) × 100 = 32.14%

What is the ratio of number of products produced by Samsung to the number of mobiles sold in the market in the year 2010?

A. 1:1
B. 2:1
C. 2:15
D. Cannot be determined

SOLUTION

Solution : A

Option A. We can conclude form the given table that the ratio of number of products produced by Samsung to the number of mobiles sold in the market in the year 2010 is 1:1..

What is the ratio of the number of mobiles manufactured by Samsung in 2009 to the total number of mobiles in the year 2011?

A. 2:15
B. 1:75
C. 1:36
D. Cannot be determined

SOLUTION

Solution : B

Option B.

From the given table ratio is 1:75.

If number of Galaxy model phones produced by Samsung is 9000 in 2011 and Galaxy constitutes 5% of the total number of mobiles Samsung manufactured, what is the total number of Samsung products in all the years put together? (years mentioned)

A. 31000000
B. 30000000
C. cannot be determined
D. None of these

SOLUTION

Solution : D

Option D.

We can easily conclude from the above table the total number of Samsung products in all the years put together is 32,00,0000..

What is the simple annual/average growth rate of average price of silver from 2008 to 2012? (Approximate)

A. 22%
B. 20%
C. 7%
D. 14%

SOLUTION

Solution : D

Average silver price in 2008 = 15,400 – 11,800 = 3,600

Average silver price in 2012 = 31,300 – 25,700 = 5,600

5,6003,6003,600 × 1004= 13.89% ~ 14% (approx.)

Which of the following is the closest to the percent change in growth rate of 2010 (over 2009) relative to the growth rate of 2009 (over 2008) for gold? (Approximate)

A. 31%
B. 20%
C. 27%
D. 49%

SOLUTION

Solution : C

Average price of gold in 2008 = 11,800

Average price of gold in 2009 =14,600

Average price of gold in 2010 =19,000

The growth rate of 2009 (over 2008) for gold =14,60011,80011,800 = 2,80011,800 × 100 = 23.7%

The growth rate of 2010 (over 2009) for gold = 19,00014,600 = 4,40014,600 × 100= 30.1%

Required change = 30.123.723.7 × 100 = 27%.

What is the average price of gold and silver together for the given years?

A. 21860
B. 23460
C. 19800
D. None of these

SOLUTION

Solution : B

Required answer = 15400+18600+23800+28200+313005 = 1173005 = 23460.

What is the ratio of number of teachers in Delhi to number of engineers in Delhi who are aged between 31-40?

A. 2:1
B. 1:2
C. 1:4
D. Cannot be determined

SOLUTION

Solution : A

Let total population of Delhi is 100.
Number of teachers = 15 and number of engineers = 30

Number of engineers in the age group (31-40) = 304(since 90 = 3604); Ratio = 2:1.

If the number of engineers in age group 31-40 is ‘30’, then number of bankers in Delhi is___

SOLUTION

Solution :

Number of engineers in age group (31-40)= 30. Total number of engineers(30%) = 120.

Bankers (25%) = 100.

What is the number of Lawyers in Delhi, If total number of engineers in aged group (41-50) are 20% total number of engineers in Delhi.

A. 20
B. 40
C. 60
D. Cannot be determined

SOLUTION

Solution : D

From the given information we can not find out exact number of lawyers.

Among the options given, in which period is the growth in coal production maximum for China?

A. 1995-2000
B. 2005-2010
C. 1990-2000
D. 1981-1991

SOLUTION

Solution : B

Just after 2002, the coal production in China starts growing exponentially. This growth continues till 2010. For all other periods, there is slow growth. Thus the period 2005-2010 is the most suitable answer.

What is the approximate percentage growth of coal production in China between the period 1981-2010?

A. 100%
B. 250%
C. 450%
D. 600%

SOLUTION

Solution : C

Production in 1981= 0.6 bn tones

Production in 2010= 3.24 bn tones

Factor of Multiplication = 3.250.6 5.5

Hence, percentage increase= (FOM-1)×100450%