# Free Basic DI - 05 Practice Test - CAT

The total demand for Cotton in 2005-06 in Country X is nearly balanced by the total supply of ______ in 2005-06.

A. Food
B. Food & Cotton
C. Oil, Food & Plastic
D. Oil & Silk

#### SOLUTION

Solution : C

This question can be solved using the Factor of Multiplication(FOM) between both graphs FOM = 20635201023531 = 2010 2

Thus, since the cotton percentage is 32% in the Demand Graph, a similar value in the Supply Graph will be obtained by multiplying 32 with its factor of multiplication (2) = 32 × 2=64%.

Look at the answer options. Only option (c) – Oil +Food+Plastic =40+23+1= 64%. You can directly mark answer (c)

If the supply is growing at an annual rate of 10%, then the supply in 2009-10 is nearest to?

A. 1498551
B. 1656765
C. 1765431
D. 1233211

#### SOLUTION

Solution : A

The answer is based on 1023531 × 1.14 102 × 112 × 112  104 × 12 × 12 14_______

Since there is only one answer option starting with 14, you can mark the answer as option (a)

In the financial category, the number of articles published in September 2002 as compared to March 2003

A. was larger
B. was smaller
C. was equal
D. Cannot be determined

#### SOLUTION

Solution : D

We know that the total number of articles published in Sept 02> Mar 03. However, we cannot compute if 25% of Sept 02> 37% of Mar 03. The exact values of total number of articles published in the two months or the ratio between the number of articles in September 02 and March 03 is required to solve the question.

In the health category, the number of articles published in December 2002 as compared to June 2003

A. was larger
B. was smaller
C. was equal
D. Cannot be determined

#### SOLUTION

Solution : A

Let total number of articles published in December 2002 and June 2003 be ‘x’ and ‘y’ respectively

Then we know that x>y => .19x>.18y

In which category was the percentage of articles published increasing but at a decreasing rate?

A. Financial
B. Scams
C. Products
D. None

#### SOLUTION

Solution : C

In the products category, percentage is increasing with a decreasing rate i.e.
733,1077,111010

What is the ratio of number of centuries against Bangladesh to that against Kenya in ODIs?

A. 1:2
B. 1:4
C. None of these
D. Cannot be determined

#### SOLUTION

Solution : D

We cannot determine. Two ratios are possible 1:2 and 1:4.

Which of the following can be the number of centuries scored by Sachin against Bangladesh in ODIs?

A. 0
B. 1
C. 3
D. 4

#### SOLUTION

Solution : B

We can have two possible scenarios.

i) Sachin scores a century against Namibia. Then he scores 6 centuries against Bangladesh. Hence centuries in ODI = 1

ii) Sachin does not score a century against Namibia. Then he scores 7 centuries against Bangladesh. Hence centuries in ODI = 2

So of the given options only option(b) is possible

How many centuries did Sachin score in ODI?

A. 51
B. 49
C. 50
D. Cannot be determined

#### SOLUTION

Solution : B

After concluding only test matches’ centuries, we will get the answer as shown in the table.

For which sector is the number of male employees the minimum?

A. HR
B. IT
C. Marketing
D. None of these

#### SOLUTION

Solution : D

The total number of employees in IT sector = 1800 × 13100= 234

Number of female employees = 1200 × 14100= 168

Number of male employees = 234 – 168 = 66.

Now total number of employees in H.R = 1800 × 12100 = 216

Number of female employees = 1200 × 14100 = 168

Number of male employees = 216 – 168 = 48.

The total number of employees in finance sector = 1800 × 20100 =360

Number of female employees = 1200 × 30100 = 360

Number of male employees = 360 – 360 =0

In Operations, What is the ratio of female to male employees?

A. 2:3
B. 3:4
C. 4:3
D. 4:1

#### SOLUTION

Solution : C

The total number of employees in operation sector = 1800 × 35100 = 630

Number of female employees = 1200 × 30100 = 360

Number of male employees = 630 – 360 = 270

360:270 = 4:3

The number of female employees working in HR sector is what percentage more than the number of male employees working in HR sector?

A. 80%
B. 250%
C. 150%
D. 170%

#### SOLUTION

Solution : B

Required percentage = (16848)48 × 100 = 250%

What is the percentage change in temperature gradient in stage II over that in stage III?

A. 40
B. 33.33
C. 51
D. Cannot be determined

#### SOLUTION

Solution : C

Temperature gradient in stage II = (7525100) = 12 deg C /min

Temperature gradient in stage III = (25(5)90) = 13deg C/min

So percentage change = (0.50.330.33) = 50%

What is the rate of change of pressure in the process?

A. 9
B. 18
C. 20
D. Insufficient data

#### SOLUTION

Solution : B

Initial pressure = 1 bar

Final pressure =0.1 bar

Time = 5 hrs

Rate of change of pressure =11.015 = 0.18 bar/hr

What is the ratio of temperature gradient to pressure gradient in the process?

A. 400 : 9
B. 40:18
C. 18:40
D. 80:18

#### SOLUTION

Solution : A

Temperature gradient =(35+5)5= 8 deg C /hr

So ratio = 800 : 18 = 400 : 9

The graph shows the number of minutes studied by both Swapnil and Satyendra in one week. On an average, how many more minutes per day did Swapnil study more than Satyendra? A. 10
B. 1.428
C. 2
D. None of these

#### SOLUTION

Solution : B

Difference between Swapnil and Satyendra day wise(Swapnil-Satyendra) -

Monday=-10Tuesday=10 Wednesday=-20Thursday=-30Friday=-20Saturday=40Sunday=40

Therefore, -10 + 10 -20 -30 -20 + 40 + 40 = 10

Average = = 1.428 minutes. Swapnil studied 1.428 more minutes per day than Satyendra.