Free Comparing Quantities 01 Practice Test - 7th grade
An architect drew a scaled down plan of a building. On the map, the dimensions of a room is written as 5cm × 4cm. If the scale used by him is, 2cm = 100km. What will be the actual dimensions of the room?
Solution : B
Given that, 2 cm = 100 km
Therefore, 1 cm is equivalent to 50 km.
Actual dimensions of the room = (5×50) km × (4×50) km = 250 km × 200 km
Anita, Sunita, Ram and Raman scored 89, 87, 90 and 55 marks (out of 100) respectively in an exam. Who scored the maximum percentage and how much?
Solution : A
For the given question, it is clear that marks scored by Ram is maximum.
Therefore, the percentage scored by him will be maximum.
Marks scored by Ram
We know, percentages are numerators of fractions with denominator 100.
∴ Percentage of Ram's marks = 90%
In an entrance exam there were foursections each of 50 marks. Marks securedby Satyam in each section is shown below
What is the percentage marks scored by him in each section?
Solution : C
Percentage marks scored in Aptitude
Percentage marks scored in General Mathematics
Percentage marks scored in General Awareness
Percentage marks scored in English
The cost price of a pen is ₹ 12. But the shopkeeper sold it for ₹ 18. What is the percentage of profit obtained by the shopkeeper?
Solution : B
Profit = S.P - C.P = 18 - 12 = ₹ 6
=612 × 100 = 50%
Amita has 12 marbles and Reeta has 8 marbles. Reeta says that she has x/y times the marbles that Amita has, where x and y are co-prime numbers.
Then x + y =
Since 8 = 23 × 12
Reeta has 23 times the marbles that Amita has
Therefore, x + y = 2 + 3 = 5
A survey shows that out of 40 students in a class, 30 students like studying Mathematics. That means
Percentage of students who like studying mathematics = no of students who like mathstotal no of students × 100 = 3040 x 100 = 75%
Aju read a fact that bronze contains 88% copper and 12% tin. So, there will be
Given that 88% of bronze is copper.
88gms of copper is present in 100gms bronze.
Therefore, in 200gms bronze;
weight of copper = 2 × 88 = 176gms
Mahibur paid an interest of Rs. 750 for 2 years on a sum of Rs. 4500 on simple interest. If the rate of interest is x13% p.a, then 'x' is
Simple Interest = PRT100
Principle, P = 4500.
Rate of Interest, R = x13.
Time, T = 2.
750 = 4500×R×2100
R = 253
R = 813
Hence, x = 8.
Are the ratios 2:5 and 10:15 equivalent? (Yes/No)
Here, we have to check whether 25 is equal to 1015
If 25 = 1015; By cross-multiplication, we get 30 = 50. This is not true.
Therefore, ratios 2:5 and 10:15 not equivalent.
We can compare any two quantities. (True/False)?
Solution : B
We can compare only two similar quantities.