# Free Comparing Quantities 02 Practice Test - 7th grade

### Question 1

125625 is equivalent to _____.

5

15

25

52

#### SOLUTION

Solution :B

125625 = 15 [Divide both numerator and denominator by 125]

### Question 2

Pavan's car can go 100 km with 50 litres of petrol. How far can the car go with 30 litres of petrol?

40 km

50 km

60 km

66 km

#### SOLUTION

Solution :C

With 1 litre of petrol, distance travelled by car = 10050 = 2 km

Therefore, with 30 litres of petrol, it can travel 30 × 2 = 60 km.

### Question 3

Anmol drew a circle and divided it in to four equal parts.Express area of the shaded part to the area of the circle in ratio?

14

34

12

15

#### SOLUTION

Solution :A

Number of shaded parts = 1

Total number of equal parts = 4

Therefore, Ratio of the area of the shaded part to area of number of equal parts

Area of the Shaded PartArea of the Circle=14.

### Question 4

Ram sold a flower vase at 10% loss. The cost price of the vase was ₹ 120. Find the selling price of the flower vase.

₹ 108

₹ 100

₹ 110

₹ 105

#### SOLUTION

Solution :A

Loss = 10% of 120

=10100×120

= ₹ 12Selling Price = C.P - Loss

Selling Price = 120 - 12 = ₹ 108

### Question 5

Ram can run 3 times faster than Rahul. If Rahul's speed is 5 km/hr. Then speed of Ram is

#### SOLUTION

Solution :Ram can run 3 times faster than Rahul

Rahul's speed = 5 km/hr

So Ram's speed = 3 × 5 = 15km/hr

### Question 6

20% of x = 100 Then x = ?

#### SOLUTION

Solution :0.2x = 100

⇒ x = 1000.2 = 10002 = 500

### Question 7

Priya was preparing a cake. She mixed 3 cups of flour, 2 cups butter, and 1 cup sugar. The percentage of flour used in the cake is

#### SOLUTION

Solution :Total number of cups of ingredients = 6

Number of cups of flour = 3

Therefore, percentage of flour used in cake = 36 × 100 = 50%

### Question 8

Satyam took a loan of Rs. 5000 at 15% per year as rate of interest. The amount paid back by him at the end of the year is (in rupees)

#### SOLUTION

Solution :Simple Interest = PRT100

Principal, P = 5000

Rate of Interest, R = 15

Time, T = 1

Simple Interest = 5000×15×1100 = Rs 750

Amount to be paid = 5000 + 750 = Rs. 5750

### Question 9

Height of Raman is 150cm and height of his younger brother is 125cm.

Height of RamanHeight of his younger brother=56

True

False

#### SOLUTION

Solution :B

Expressing height of Raman to height of his younger brother as ratio, we have

Height of RamanHeight of his younger brother=150125=65

### Question 10

Raman asked Vinay to convert 1216 into a percentage. His answer was 75%.

True

False

#### SOLUTION

Solution :A

Expressing 1216 as a percentage , we have

1216×100 = 75%

Hence his answer is true.