# Free Data Handling Subjective Test 01 Practice Test - 6th grade

### Question 1

What is data? [1 MARK]

#### SOLUTION

Solution :Data is a collection of numbers gathered to give some information.

### Question 2

What is the value of the figure below in the tally chart?[2 MARKS]

#### SOLUTION

Solution :Concept: 1 Mark

Solution: 1 Mark

We can see from the above tally that every 5th mark is crossed.

∴ The count of straight lines = 5 + 2 = 7

The number of straight lines is 7.

### Question 3

The given pictograph tells about the number of trees cut down in a day. Find the day when cutting is least and the day on which the trees cut down is maximum. [2 MARKS]

#### SOLUTION

Solution :Least: 1 Mark

Maximum: 1 Mark

As we can see from the above pictograph, the least number of trees are cut on Saturday = 2.

The maximum number of trees are cut on Thursday = 8.

### Question 4

In a dice game, Arjun got 3, 4, 6, 3, 2, 5, 3, 1, 6, 3, 3, 2, 4, 4 and 1 in his first 15 attempts. Which number has the maximum frequency? Show it with the help of a tally chart. [3 MARKS]

#### SOLUTION

Solution :Maximum Frequency: 1 Mark

Tally Chart: 2 Marks

Arranging the data in ascending order, we get the observations as 1, 1, 2, 2, 3, 3, 3, 3, 3, 4, 4, 4, 5, 6, 6.3 has the maximum frequency as it occurs 5 times.

### Question 5

The following chart shows the sales of cars in thousands. [3 MARKS]

a) What is the number of cars sold in 2002-2003?

b) What is the total sale of Maruti cars?

c) What is the difference in the sales of Maruti & GM?

#### SOLUTION

Solution :Each option: 1 Mark

a) Total numbers of cars sold in 2002-2003 =(6 + 12 + 5 + 16 + 7) × 1000 = 46000

b) Total sale of Maruti over three years = (5 + 8 +15) ×1000 = 28000

c) Total sale of GM over three years = (12 + 17 + 17) × 1000 = 46000

Hence, the difference between the sales of GM and Maruti = (46000 - 28000) =18000

### Question 6

The given table shows the number of science books sold on 6 consecutive days.

DaysNumber of books soldMonday55Tuesday40Wednesday20Thursday70Friday35Saturday30

To represent the above information, draw a graph by choosing a scale according to you.

On which day, the maximum number of books were sold? [3 MARKS]

#### SOLUTION

Solution :Bar Graph: 2 Marks

Maximum: 1 Mark

Take a scale of 1 unit length = 10 books

The bar graph is as given below.

The maximum number of books were sold on Thursday = 70.

### Question 7

In a class of five students, the table shows the marks obtained by 5 students in Maths, Physics and Chemistry. Find the answer of the following questions. [4 MARKS]

a) Which roll no. secured maximum marks?

b) Are there any students who scored equal marks?

c) Who got least aggregate marks?

d) How much marks were scored by roll no. 4?

Roll No.MathsPhysicsChemistry16778672577875378647248460695697073

#### SOLUTION

Solution :Each option: 1 Mark

Marks scored by roll no. 1 = 67 +78 + 67 = 212Marks scored by roll no. 2 = 57 +78 +75 = 210

Marks scored by roll no.3 = 78 + 64 + 72 = 214

Marks scored by roll no. 4 = 84 + 60 + 69 = 213

Marks scored by roll no.5 = 69 + 70 + 73 = 212

a) Maximum marks is scored by roll no. 3 = 214

b) Yes, marks scored by both roll numbers 1 and roll no. 5 are the same = 212

c) Least marks is scored by roll no. 2 = 210

d) Aggregate marks scored by roll no. 4 is 213

### Question 8

Collection of cakes by Lara, Linda, Sara and Carol in two weeks are given below.

a) The number of cakes Linda has by the end of two weeks.

b) The difference in the number of cakes between Carol and Linda by the end of two weeks.

c) Total numbers of cakes by all the members.

d) Difference between the highest and the lowest number of cake.

[4 MARKS]

#### SOLUTION

Solution :Each option: 1 Mark

Above data, shows the numbers of cakes Lara, Linda, Sara and Carol have in two weeks.Numbers of cakes Linda has = (5 + 5) ×5 = 50

Numbers of cakes Lara has = (8 + 8) ×5 = 80

Numbers of cakes Sara has = (4 + 4) ×5 = 40

Numbers of cakes Carol has = (6 + 7) ×5 = 65a) Numbers of cakes Linda has is 50.

b) Numbers of cakes Carol has is 65

Difference in Carol and Linda = 65 - 50 = 15.

c) Total numbers of cakes =50 + 80 + 40 + 65 = 235.

d) Highest number of cake = 80

Lowest number of cake = 40

So, their difference is the = 80 - 40 = 40.

### Question 9

The table shows the attendance of 1000 workers in an industry.

Answer the following questions.

DaysShift 1Shift 2Shift 3Monday300520Tuesday270470Wednesday350450Thursday400250Friday420330Saturday500250

a) Find the numbers of workers who worked on Tuesday in shift 2.

b) Find the total number of workers in shift 3.

c) Find the total number of workers in shift 2.

d) Find the total number of workers who worked on Saturday in shift 3.

[4 MARKS]

#### SOLUTION

Solution :Each part: 1 Mark

Total numbers of workers in the industry is 1000So, workers of shift 1+ workers of shift 2 + Workers of shift 3 =1000

Workers of shift 3 in Monday = 1000 - (300 + 520) = 180

Workers of shift 2 in Tuesday = 1000 - (270 + 470) = 260

Workers of shift 3 in Wednesday = 1000 - (350 + 450) = 200

Workers of shift 2 in Thursday = 1000 - (400 + 250) = 350

Workers of shift 1 in Friday = 1000 - (420 + 330) = 250

Workers of shift 3 in Saturday= 1000 - (500 + 250) = 250

a) The numbers of workers worked on Tuesday in shift 2 = 260

b) Numbers of workers in shift 2 =(520 + 260 + 450 + 350 + 420 + 250 ) = 2250

c) Total numbers of workers in shift 3 =( 180 + 470 + 200 + 250 + 330 + 250 ) = 1680

d) Total number of workers who worked on Saturday in shift 3 = 1000 - (500 + 250) = 250

### Question 10

The graph given below shows the marks of Ashish in the mid-term exam in 5 subjects.

Answer the following questions from the bar graph:

a) The bar graph gives information about what?

b) Give the name of subject in which Ashish scored maximum marks.

c) Give the name of subject in which Ashish scored minimum marks.

d) Give the name of the subjects with the marks.

[4 MARKS]

#### SOLUTION

Solution :Each option: 1 Mark

a) The bar graph gives information about the marks scored by Ashish in each subject.

b) Ashish scored maximum marks in Math. That is 90.

c) Ashish scored minimum marks in Social Science. That is 65.

d) Maths – 90

Science – 85

Hindi – 70

English – 80

Social Science – 65