# Free Decimals 01 Practice Test - 6th grade

Convert (5+110+110) to decimal.

A.

5.10

B.

5.01

C.

5.20

D.

5.02

#### SOLUTION

Solution : C

110=0.1

So, 5+0.1+0.1=5.2=5.20

If you have to represent 13 rupees and 90 paise as decimals, how would you do it?

A.

13.09

B.

13.90

C.

₹13.009

D.

13.99

#### SOLUTION

Solution : B

We know that ₹1 = 100 paise.
1 paisa = 1100=0.01

90 paise = 90 × ₹0.01 = ₹0.9

So, 13 rupees and 90 paise = ₹(13+0.9) = ₹13.9 = ₹13.90

The smaller among 123.040506 and 123.040605 is ___.

#### SOLUTION

Solution :

On comparing the decimals, we see that till thousandths place, digits are same. But digit at ten thousandths place in 123.040605 is greater than the digit at ten thousandths place in 123.040506. So, 123.040506 is smaller than 123.040605.

I bought a pen for 5.50 and a notebook for 20.75 and paid the shopkeeper 30. What was the amount returned by the shopkeeper ?

A.

1.75

B.

2.75

C.

3.75

D.

4.75

#### SOLUTION

Solution : C

Amount paid = 30

Total bill = 5.50 + 20.75 = 26.25

Amount returned by shopkeeper = 30 - 26.25 = 3.75

Convert the decimal 3.4 to a fraction in its simplest form.

A.

115

B.

135

C.

155

D.

175

#### SOLUTION

Solution : D

3.4 = 3410

=17×25×2

=175 in simplest form.

Last year, my percentage  was 90.89%. This year it is 90.98%. How much is the increase in my percentage?

A.

0.11

B.

0.01

C.

0.19

D.

0.09

#### SOLUTION

Solution : D

The percentage has increased because 90.98 is greater than 90.89. The increase is (90.98 - 90.89) = 0.09

In the given figure, there are 4 equal divisions between 1 and 2. What is the value of point A (in decimal)? A.

1.20

B.

1.40

C.

1.50

D.

1.60

#### SOLUTION

Solution : C

Since there are 4 divisions between 1 and 2, each division corresponds to the fraction 14.

But, 14=0.25.

So, the point A represents the decimal =1+0.25+0.25=1.50

3.8 × 6.7 =

A.

25.46

B.

254.6

C. 11.5
D.

2.546

#### SOLUTION

Solution : A

The multiplication is shown as follows: Here, the multiplicands have one decimal place each. So, the product should have 2 (i.e., 1+1) decimal places.
Hence  25.46 is the correct answer.

How would you write the number 45.79 in words?

A.

Four thousand five hundred seventy nine

B.

Four-five point seventy-nine

C.

Forty five point seven nine

D.

Forty five point seventynine

#### SOLUTION

Solution : C

The numbers left to the decimal are written in words like normal numbers but the numbers right to the decimal point are written as a digit at once.

So the given number in words will be, forty-five point seven nine

5 hours and 15 minutes is equivalent to

A. 5.15 hours
B. 5.25 hours
C. 5.30 hours
D. 5.45hours

#### SOLUTION

Solution : B

60 minutes =  1 hour
1 minute = 160 hour
Therefore 15 minutes =160×15 = 0.25 hours
So, 5 hours and 15 minutes is
5 + 0.25 = 5.25 hours