# Free DI and LR - 05 Practice Test - CAT

Who won the chess tournament in 2003?

A. Pavan
B. Gavin
C. Arti
D. None of these

#### SOLUTION

Solution : A

Since there are 5 staff members, if one gets the correct order in which 4 players won the tournament, then definitely the order of all 5 players will be correct. Since it is given that all 5 staff got diff values, it must be 5,3,2,1,0.

Assume that staff A got all of them correct then B,C,D and E got 1,3,0,2 players in the correct order. Similarly, checking for other staff members , we arrive at two possibilities.

YEARWINNERWINNER2001RahulBishu2002ArtiRahul2003PavanPavan2004GavinArti2005BishuGavin

How many of the staff correctly mentioned the winner of 2003 ?

A. 1
B. 4
C. 0
D. 3

#### SOLUTION

Solution : B

Since there are 5 staff members, if one gets the correct order in which 4 players won the tournament, then definitely the order of all 5 players will be correct. Since it is given that all 5 staff got diff values, it must be 5,3,2,1,0.

Assume that staff A got all of them correct then B,C,D and E got 1,3,0,2 players in the correct order. Similarly, checking for other staff members , we arrive at two possibilities.

YEARWINNERWINNER2001RahulBishu2002ArtiRahul2003PavanPavan2004GavinArti2005BishuGavin

4 people have told it correctly as Pavan

Who won the least amount as reward?

A. A
B. D
C. B
D. C

#### SOLUTION

Solution : B

Since there are 5 staff members, if one gets the correct order in which 4 players won the tournament, then definitely the order of all 5 players will be correct. Since it is given that all 5 staff got diff values, it must be 5,3,2,1,0.

Assume that staff A got all of them correct then B,C,D and E got 1,3,0,2 players in the correct order. Similarly, checking for other staff members , we arrive at two possibilities.

YEARWINNERWINNER2001RahulBishu2002ArtiRahul2003PavanPavan2004GavinArti2005BishuGavin

In either arrangement, D did not get any of the players in the correct order

Who won the chess tournament in 2001?

A. Arti
B. Rahul
C. Bishu
D. Cannot be determined

#### SOLUTION

Solution : D

Since there are 5 staff members, if one gets the correct order in which 4 players won the tournament, then definitely the order of all 5 players will be correct. Since it is given that all 5 staff got diff values, it must be 5,3,2,1,0.

Assume that staff A got all of them correct then B,C,D and E got 1,3,0,2 players in the correct order. Similarly, checking for other staff members , we arrive at two possibilities.

YEARWINNERWINNER2001RahulBishu2002ArtiRahul2003PavanPavan2004GavinArti2005BishuGavin

Cannot be determined

How much was the middle amount won as reward money?

A. 2000
B. 4000
C. 1000
D. None of these

#### SOLUTION

Solution : D

The middle amount will be won by the person who gave “2” of the winners in the right order. So the the amount won = (2+1)thousand = 3000 rupees (Even if you are not solving the entire caselet, you must solve this question as in any case, the middle value will be 3000)

If the difference between the FDIs of Brazil and Indonesia is $8.34 billions, then what is the difference in their FIIs? A.$ 5.56 b
B. $8.34 b C.$ 12.51 b
D. Cannot be determined

#### SOLUTION

Solution : C

Let the GDP for Brazil be ‘x’ and that of Indonesia be ‘y’

We can say that 1.8x – 1.2y = 8.34

So, 2.7x – 1.8y = (32)(1.8x – 1.2y)

= (32)(8.34)

= 12.51

So the required difference = \$ 12.51 b

If the FDI in china is 18 times of that in India, than by how many times of India’s GDP is the FII in China greater than that in India?

A. 13
B. 110
C. 23
D. 14

#### SOLUTION

Solution : D

Let the GDP of India be ‘x’ and that of China be ‘y’

We can say that 2.7y100 = 18×2.1x100

So y = 14x

Now, the difference between their FIIs is

2.7y1002.9x100 = 28x1002.9x100

= 25.1x100 = 14x

So the required answer is 14

Which country has the least percentage difference in FDI and FII with respect to FDI?

A. China
B. Russia
C. India
D. Indonesia

#### SOLUTION

Solution : A

The percentage difference in FDI and FII is calculated as follows:

For Brazil, (2.71.8)×1001.8 = 0.9×1001.8 = 50%

In the same way, we can calculate for other countries as 47%, 38%, 25% and 50% (approximate values) for Russia, India, China and Indonesia respectively.

What is the maximum number of Aakruti shirts that Milind can complete in a day?

A. 50
B. 20
C. 40
D. 30

#### SOLUTION

Solution : C

Option C is the correct answer.

On particular day, Milind decided to complete 20 Aakruti shirts. How many Jasmineshirts can he complete on that day?assuming no body sits idle during this time.

A. 30
B. 40
C. 20
D. 0

#### SOLUTION

Solution : A

To complete 20 AAKRUTI shirts

Time consumed by Cutters = 20 × 30 = 600 mins

Time consumed by Tailors = 20 × 60 = 1200 mins

Time consumed by Assistants = 20 × 30 = 600 mins

Time available for Cutters = (1200 – 600) = 600 mins

Time available for Tailors = (3000 – 1200) = 1800 mins

Time available for Assistant = (1200 – 600) = 600 mins

Max. No. of shirts that 2 cutters can cut for JASMINE in a day = 60020 = 30

Time required to stitch 30 shirts = (30 × 60) = 1800 min and is exactly equal to the time

available for tailors. Hence No. of JASMINE shirts that can be completed on that day is 30.

If Milind decides to complete 30 Aakruti shirts only and no other on a particular day, how many total man-hours will be idle?

A. 20
B. 30
C. 5
D. 25

#### SOLUTION

Solution : B

To complete 30 AAKRUTI shirts

Time consumed by Cutters = (30 × 30) = 900 mins

Time consumed by tailors = (30 × 60) = 1800 mins

Time consumed by assistants = (30 × 30) = 900 mins

Time available for cutters = (1200 – 900) = 300 mins

Time available for tailors = (3000 – 1800) = 1200 mins

Time available for Assistant = (1200 – 900) = 300 mins

As they are not working in this available time it is the idle time.

Hence total man hours that are idle = (300 + 1200 + 300) = 1800 mins = 30 hours.

If he hires one more assistant, what is the maximum number of Jasmine shirts that he cancomplete in a day?

A. 40
B. 50
C. 60
D. 30

#### SOLUTION

Solution : B

Hiring one more assistant increases the time available for stitching buttons and button holes.

Max. No. of shirts those cutter can cut for JASMINE in a day = 120020 = 60

Time required by Tailors to stitch 60 shirts = (60 × 60) = 3600 mins, whereas time available is

3000 mins only.

Hence maximum No. of shirts that can be stitched in a day = 300060 = 50

Time consumed by assistant to stitch buttons to 50 shirts = (50 × 50) = 750 mins

Time available for assistant = (3 × 10 × 60) = 1800 mins.

Hence 50 shirts can be completed in a day.

Milind has the option to hire one more employee of any category. Which category should he hire to get maximum increase in production capacity, assuming that he needs to stitch only Jasmine shirts on that day?

A. Tailor
B. Cutter
C. Assistant
D. Cannot be determined

#### SOLUTION

Solution : A

Max. number of shirts that can be cut by those 2 cutters in a day for JASMINE is 60. And the

buttons and buttonholes can be easily stitched by the 2 assistant for these 60 shirts in a day in

the time available for them. While 5 tailors can stitch only 50 shirts in the available time.

Hence, Milind will hire 1 tailor to get maximum increase in production capacity in a day

Which seat number-student combination is impossible?

A. 3rd seat-23
B. 7th seat-29
C. 2nd seat-31
D. 3rd seat-29

#### SOLUTION

Solution : D

Bench
251234245276783193210
Case 2: 24 on 6th Bench and 27 on 5th Bench
251312342752467893210
Now going from the answer options all the combinations is possible.

Which two students cannot be seated one immediately after the other?

A. 25 and 31
B. 28 and 25
C. 27 and 30
D. None of these

#### SOLUTION

Solution : D

Case 1: 24 on 5th Bench and 27 on 6th

If Roll no 31 sits immediately before Roll no 23, then who sits immediately after 24?

A. 27
B. 26
C. 29
D. Cannot be determined

#### SOLUTION

Solution : D

31 is sitting immediately before 23
1: 24 on 5th Bench and 27 on 6th Bench
3112323424527678910
This case is not the best case because we have to seat 25 and 32 as far as possible is at extreme ends.
Case 2: 24 on  6th Bench and 27 on 5th Bench
2513122333042757893210
26 and 28 sit on consecutive seats is either on 7th and 8th Bench or on 8th and 9th Bench and 29 can sit on 7th,8thor9th
Bench
Therefore 30 sits on 4th Bench