# Free DI and LR - 08 Practice Test - CAT

If the time in Greenwich is 9:00 PM on Monday, then what will be the corresponding time in the country F.

A. 12:00 midnight
B. 1:20 AM on Tuesday
C. 11:00 PM on Monday
D. 11:30 AM on Tuesday

#### SOLUTION

Solution : C

Longitude of the country F with respect to Greenwich => (50−20) = 30E

Time increment from GMT to the country F = 30×4 = 120 min = 2 hr.

Therefore, corresponding time in the country F with respect to Greenwich is 11:00 PM on Monday.

If there is a country G which is 2 hours ahead of C, then what will be its longitude with reference to the Greenwich?

A. 30° E
B. 10° W
C. 10° E
D. 10° W
E. 20° E

#### SOLUTION

Solution : C

Option C is the correct answer.

A person catches a flight from country A at 11:00 AM on Sunday and the flight takes exactly 2 hours to reach F. At what time will the person reach country F?

A. 11:00 AM on Sunday
B. 1:00 AM on Sunday
C. 1:00 PM on Sunday
D. 12:00 Noon on Sunday

#### SOLUTION

Solution : C

As there is no difference between the longitudes of countries A & F so the time difference will be zero. He will reach F at 1: 00 PM on Sunday.

A person takes a flight from country B to country D. How much time will it take for an aeroplane to complete the journey?

A. 150 min
B. 60 min
C. 130 min
D. Cannot be determined

#### SOLUTION

Solution : D

The time taken to fly from countries B to country D will depend upon the speed of the aeroplane. Hence,the answer cannot be determined.

If the points rewarded are 1806, how many gulab jamuns did Ratna eat?

A. 388
B. 355
C. 361
D. none of these

#### SOLUTION

Solution : D

First we need to assign a category for the value 1806, by trial and error = 301 to 400 category. Let x be the no. of gulab jamuns

6x-300= 1806
x=21066=351

hence, the answer is none of these

A & B of Blue team ate 221 and 431 Gulab jamuns respectively. C &D of Green team ate 200 and 321 Gulab jamuns respectively. What is the difference in the points rewarded between the two teams?

A. 1146
B. 1234
C. 1189
D. 1445

#### SOLUTION

Solution : A

A makes 221(5)-200 and B makes 431(7)-500. total= 3422

C makes 200(4)-150 and D makes 321(6)-300. total = 2276

Difference= 1146

If Shaila’s capacity is 250-450 Gulab Jamuns then what is difference in the minimum and maximum points she can obtain ?

A. 2500
B. 3500
C. 3450
D. 4050
E. 1600

#### SOLUTION

Solution : E

Option E is the correct answer.

What is the maximum difference in the number of points between any 2 people having consecutive number of jamuns?

A. 1000
B. 1080
C. 1010
D. 1200

#### SOLUTION

Solution : C

Lets consider all possible cases

100-101= 150-203=53

150-151= 350-454= 104

200-201=650-805=155

….

500-501=3000-4010=1010

Which is the maximum possible.

A & B are at a tie at 260 points. There are 5 mins left for the competition to end. Assuming that B eats at the rate of 5 GJ/min from now on, at what rate should A eat Gulab Jamuns to win by 135 points?

A. 6 GJ/min
B. 7 GJ/min
C. 9 GJ/min
D. None of these

#### SOLUTION

Solution : B

B eats at the rate of 5 GJ/min means that in 5 mins he eats 25 Gjs. Now

260 points = 120 jamuns

another 25 jamus= 145 jamuns

points= 335

to win by 35 points, A needs to have 470 points, that accounts for 120 + 35 jamuns

rate= 1355 = 7 GJ/min

How much money did Disha win in all?

A. 534
B. 564
C. 524
D. 584

#### SOLUTION

Solution : C

Back calculating, we can find out the initial amount Disha started out with = 500 rupees

In round 1,She puts in 15th of the amount= 100 rupees, which she loses and she has 500-100=400 rupees at the end of this round

In round 2, she invests the entire amount= 400 rupees and makes twice the amount= 800 rupees

In round 3, She puts in 15th of the amount= 160 rupees, which she loses and she has 800-160=640 rupees at the end of this round

In round 4, she invests the entire amount= 640 rupees and makes twice the amount= 1280 rupees

In round 5, She puts in 15th of the amount= 256 rupees, which she loses and she has 1280-256=1024 rupees at the end of this round

Finally left with 1024 rupees

Totally she has made = 1024-500= 524 rupees

How much money did Disha have in the beginning of game 2?

A. 500
B. 400
C. 450
D. 550

#### SOLUTION

Solution : B

Back calculating, we can find out the initial amount Disha started out with = 500 rupees

In round 1,She puts in 15th of the amount= 100 rupees, which she loses and she has 500-100=400 rupees at the end of this round.

Therefore, In the beginning of game 2, she has 400 rupees.

How much money did she invest in the 5th game?

A.

350

B.

250

C.

280

D.

None of these

#### SOLUTION

Solution : D

She has invested 15th of 1280 rupees= 256 rupees

How much money did she win in game 4?

A. 640
B. 650
C. 660
D. 670

#### SOLUTION

Solution : A

In game 4, she has made 640×2=1280 rupees. Profit = 1280-640 = 640

What is the highest amount she has invested in any round of the game?

A.

640

B.

560

C.

450

D.

550

#### SOLUTION

Solution : A

Amounts she has invested in various rounds are as follows

105

400

160

640

256

Answer= 640