# Free Measurements 01 Practice Test - 4th Grade

Standard unit of capacity is _________.

A.

Metre

B.

Litre

C.

Gram

D.

Kilogram

#### SOLUTION

Solution : B

'Litre' is the standard unit of capacity.

1 kilometre = ______ metres

A.

10

B.

100

C.

1000

D.

10000

#### SOLUTION

Solution : C

The conversion factor for kilometre to metre is 1000.
When we convert a bigger unit (km) to a smaller unit (m), we multiply.

Therefore, 1 km = 1×1000 = 1000 m

Which of the following would you use to measure the weight of a stone?

A.

Measuring tape

B.

Balance scale

C.

Compass

D.

Measuring Can

#### SOLUTION

Solution : B

Measuring tape is used to measure length. For example, the length of a cloth. Compass shows direction. Measuring Can is used to measure the volume of a liquid.

The balance scale is the instrument used for weighing an object.

Find the length of the pencil shown on the scale.

A.

5 cm

B.

5.5 cm

C.

6 cm

D.

6.5 cm

#### SOLUTION

Solution : A

If we observe the picture, the pencil on the scale is starting at 1 cm. Ideally, it should start from zero. So, subtract 1 cm from 6 cm.

i.e Length of the pencil = 6 cm - 1 cm

= 5 cm

The amount of milk in a spoon is approximately:

A.

5 mm

B.

5 cm

C.

5 mL

D.

5 L

#### SOLUTION

Solution : C

We know that spoon is a small object which can hold very little quantity of liquid.

Here, millimetre (mm) and centimetre (cm) are units of length.

'Litre' is used to measure a large quantity of liquid.

Therefore, milk in a spoon is approximately 5 mL.

Find the missing quantity:

1 L = 350 mL + ______ mL

A.

600

B.

650

C.

700

D.

750

#### SOLUTION

Solution : B

We know that

1 Litre = 1000 mL

1000 mL = 350 mL + _____ mL

1000 mL - 350 mL =  _____ mL
= 650 mL

1000 mL = 350 mL + 650 mL

An ant goes 3 cm forward then goes 2 cm backwards and then finally 5 cm forward. What is the final position of the ant if the initial position of the ant is shown on the scale?

A.

6 cm

B.

7 cm

C.

8 cm

D.

9 cm

#### SOLUTION

Solution : C

Initial position of the ant = 2 cm

Ant goes  3 cm forward = 2 cm + 3 cm = 5 cm

Ant goes 2 cm backward = 5 cm - 2 cm = 3 cm

Finally, the ant goes 5 cm forward = 3 cm + 5 cm = 8 cm

The final position of the ant is 8 cm

If Raju travels 3 km everyday, then how many centimetres does he travel everyday?

A.

3000 cm

B.

300000 cm

C.

30000 cm

D.

300 cm

#### SOLUTION

Solution : B

When we convert a larger unit (km) to a smaller unit (m), we multiply the given measure by the conversion factor.

Since 1 km = 1000 m, we multiply 3 by 3000 to convert 3 kms into metres.

i.e., 3km = 3 x 1000 m = 3000 m

To convert metres into centimetres, we multiply the given measure by 100.

i.e., 3000 m = 3000 x 100 cm = 300000 cm

Thus, Raju travels a total of 300000 cm everyday.

Add 20 kilometres and 300 metres.

A.

320 km

B.

20.3 km

C.

23 km

D.

2.03 km

#### SOLUTION

Solution : B

We need to convert 300 m to km. To convert a smaller unit (m) to a bigger unit (km), we need to divide by the conversion factor.

We know that 1000 m = 1 km

300 m = 3001000 = 0.300 km.

Hence, 20 km + 0.300 km = 20.300 km = 20.3 km

Subtract: 1 mg from 20 mg

A.

19 m

B.

19 g

C.

19 mg

D.

1.9 g

#### SOLUTION

Solution : C

Since the units are same, the values can be easily subtracted

20 mg - 1 mg = 19 mg