# Free Measurements 01 Practice Test - 5th Grade

### Question 1

Standard unit of capacity is

Metre

Litre

Gram

Kilogram

#### SOLUTION

Solution :B

'Litre' is the standard unit of capacity.

### Question 2

1 kilometre =

10

100

1000

10000

#### SOLUTION

Solution :C

The conversion factor for kilometre to metre is 1000.

When we convert a bigger unit (km) to a smaller unit (m), we multiply.Therefore, 1 km = 1×1000 = 1000 m

### Question 3

Half a metre is

500 m

500 cm

50 m

50 cm

#### SOLUTION

Solution :D

We know that 1 m = 100 cm

Half a metre = 100 cm ÷ 2 = 50 cm

### Question 4

To convert length given in metres (m) into centimetres (cm) we:

divide by 100

multiply by 100

divide by 1000

multiply by 1000

#### SOLUTION

Solution :B

When we convert a larger unit (m) to a smaller unit (cm), we multiply by the conversion factor.

Therefore, to convert length given in metres (m) to centimetres (cm) we have to multiply by 100.

### Question 5

Which of the following would you use to measure the weight of a rock ?

Measuring tape

Balance scale

Compass

Measuring can

#### SOLUTION

Solution :B

Measuring tape is used to measure the length. For example the length of a cloth. Compass shows the direction. Measuring can is used to measure the volume of a liquid.

The balance scale is an instrument used to measure the mass. It is the device for weighing and find how much the object weighs.

### Question 6

Arrange the following in order of their increasing capacities.

Bucket, Jug, Cup, Spoon

Spoon, Jug, Bucket, Cup

Spoon, Cup, Jug, Bucket

Cup, Jug, Spoon, Bucket

#### SOLUTION

Solution :C

If we observe the picture, we see that the spoon is the smallest object which can hold the least quantity of liquid.

The cup has more capacity than the spoon.

The jug has more capacity than both the spoon and the cup.

The bucket can hold more liquid compared to the spoon, the cup and the jug.

### Question 7

300 g + ___ g = 1 kg

600

700

800

1000

#### SOLUTION

Solution :B

We know that, 1 kg = 1000 g

We already have 300 g,

⇒1000 g - 300 g = 700 gTherefore, 300 g + 700 g = 1000 g

### Question 8

Find the length of the pencil shown on the scale.

5 cm

5.5 cm

6 cm

6.5 cm

#### SOLUTION

Solution :A

If we observe the picture, the pencil on the scale is starting from 1 cm. Ideally, it should start from zero. So, subtract 1 cm from 6 cm.

i.e., Length of the pencil =6cm−1cm=5cm

### Question 9

100 mL

200 mL

300 mL

400 mL

#### SOLUTION

Solution :D

Capacity of 5 cups=2 litres

When we convert a larger unit (L) to a smaller unit (mL), we multiply the given measure by powers of 10.

∴Capacity of 5 cups=2×1000 mL (∵1 litre=1000 mL)

=2000 mL

⇒Capacity of 1 cup=20005 mL

=400 mL

Thus, the capacity of 1 cup equals 400 mL.

### Question 10

Find the total weight 4 dumbells if one dumbell weighs 800 grams.

4 kg

0.32 kg

32 kg

3.2 kg

#### SOLUTION

Solution :D

Weight of 1 dumbbell =800 g⇒Weight of 4 dumbbells=800 g×4

=3200 gSince the options are in kilograms, we need to convert 3200 g to kg.

When we convert a smaller unit (g) to a larger unit (kg), we divide the given measure by the conversion factor.

1 kg=1000 g

⇒3200 g=32001000 kg

=3.2 kg

Thus, the weight of 4 dumbbells is 3.2 kg.