# Free Money 01 Practice Test - 4th Grade

### Question 1

Long before the invention of money, when people wanted to get things they needed but did not have, they____.

donated

pleaded

bartered

gave up

#### SOLUTION

Solution :C

Long before money was invented, when people needed things they did not have, they exchanged their goods and services with others for their goods and services in return . We call it the Barter system.

### Question 2

Which is not an example of Barter system?

Buying a pair of jeans for ₹ 1200

Trading a football for a jersey

Ted exchanging a cookie with Manu for a sticker.

Ria gives her pretty seashell in exchange for a frisbee.

#### SOLUTION

Solution :A

Barter system does not involve money. It only involves trading of goods and services.

### Question 3

If 4 dresses can be bought with 8 tokens, how many dresses can be purchased with 2 tokens?

3

2

1

4

#### SOLUTION

Solution :C

Given that

With 8 tokens, we can buy 4 dresses.

∴ 2 tokens can purchase (2×48) dresses

=88=1 dress

∴ 1 dress can be purchased with 2 tokens.

### Question 4

Manu has only ₹ 1 and ₹ 2 coins. If he wants to buy a notebook that costs ₹ 23, what is the least number of coins he needs ?

#### SOLUTION

Solution :D

Options B,C and D make ₹23.

Option B: Ten ₹2 coins + Three ₹ 1 coins = 20 + 3 = ₹23 - number of coins used =13

Option C: Nine ₹2 coins + Five ₹ 1 coins = 18 + 5= ₹23 - number of coins used =14

Option D: Eleven ₹2 coins + One ₹ 1 coin = 22 + 1 = ₹23 - number of coins used =12

Hence, we use the least number of coins in option D, that is 12.

### Question 5

2000 paise - ₹6.50 = ___

₹ 13.50

₹ 14.00

1994 paise

1350 paise

#### SOLUTION

Solution :A and D

100 paise = ₹ 1.00

∴ 2000 paise = ₹ 20.00

⇒2000 paise - ₹6.50 = ₹ 20.00 - ₹6.50 = ₹ 13.50

₹1 = 100 paise

Hence ₹ 13.50 is also = 13.50×100 = 1350 paise

### Question 6

₹ 135.75 = ___ paise

1357.5

13.575

13575

13.0575

#### SOLUTION

Solution :C

₹ 1.00 = 100 paise

∴ ₹ 135.75 = (135.75 × 100) paise = 13575 paise

### Question 7

The symbol for the Indian Rupee is ____.

Rs

Re

₹

Mn

#### SOLUTION

Solution :C

The Indian Rupee is represented by the symbol ₹.

### Question 8

Manu goes to the book shop with ₹ 250. He buys comics for ₹ 155 and a diary for ₹ 38. How much money does he have now?

₹ 57

₹ 30

₹ 75

₹ 87

#### SOLUTION

Solution :A

Manu has ₹ 250.

He spends ₹ 155 on comics and ₹ 38 on a diary. Total amount spent by Manu = 155 + 38 = ₹ 193

∴ Money left with Manu = 250 - 193 = ₹ 57

### Question 9

One litre of juice costs ₹ 56.00. How much juice will I get if I pay 56000 paise?

100 litres

10 litres

560 litres

20 litres

#### SOLUTION

Solution :B

100 paise = ₹ 1

∴ 56000 paise= 56000100= ₹ 560

As per the question

One litre of juice costs ₹ 56.00.

So, with ₹ 560, 10 litres of juice can be bought.

### Question 10

Zoya had ₹200 with her. She buys two tickets for her friend and herself for a play. The amount left with her now is ₹30. Find the cost of one ticket.

₹30

₹60

₹65

₹85

#### SOLUTION

Solution :D

Money Zoya had = ₹200

Change left with Zoya after purchasing two tickets = ₹ 30

⇒ Zoya spent on two tickets = Money Zoya had - Change left

=₹200 - ₹30

= ₹170∴ Cost of one ticket = 170 ÷ 2 = ₹85