# Free Money 02 Practice Test - 4th Grade

### Question 1

525 paise + 200 paise + ₹ 5.00 + ₹ 10.00 = ₹ ___ and ___ paise

₹ 22.00 and 25 paise

₹ 22.00

₹ 22.00 and 75 paise

₹ 20.00 and 25 paise

#### SOLUTION

Solution :A

100 paise = ₹ 1.00

∴ 525 paise = 500 paise + 25 paise = ₹ 5.00 and 25 paise

200 paise = ₹ 2.00

∴ 525 paise + 200 paise + ₹ 5.00 + ₹ 10.00= ₹ 5.00 + 25 paise + ₹ 2.00 + ₹ 5.00 + ₹ 10.00

= ₹ 22.00 and 25 paise

### Question 2

The currency of USA is Yen.

True

False

#### SOLUTION

Solution :B

The currency of USA is dollars. Yen is the currency of Japan.

### Question 3

The cost of one candy is ₹ 88. What is the cost of ten candies?

₹ 1950

₹ 1000

₹ 900

₹ 880

#### SOLUTION

Solution :D

As per the question

The cost of one candy = ₹ 88

∴ The cost of 10 candies = 88 × 10 = ₹ 880

### Question 4

Ted borrows a sum of money from Zoya. In other words, Ted has taken a

#### SOLUTION

Solution :Sum of money that is borrowed to be paid back at a later date is called a LOAN.

### Question 5

Manu needs to buy the following things for a project.Lens₹75Battery₹125Hardboard₹63Clips and pins₹27Bulb₹25He has only ₹200. How much is he falling short of his budget?

₹110

₹100

₹105

₹115

#### SOLUTION

Solution :D

Total amount of money Manu needs to buy things for his project = 75 + 125 + 63 + 27 + 25 = ₹315

But Manu has only ₹200.

So, he is falling short of his budget by ₹315 - ₹200 = ₹115

### Question 6

Zoya has six ₹50 notes, five ₹20 notes, nine ₹10 notes and seven ₹5 coins. How much money does she have?

₹525

₹235

₹252

₹565

#### SOLUTION

Solution :A

As per the question, Zoya has:

Six ₹50 notes = 6×₹50=₹300

Five ₹20 notes = 5×₹20=₹100

Nine ₹10 notes = 9×₹10=₹90

Seven ₹5 coins = 7×₹5=₹35Total amount of money Zoya has =₹300+₹100+₹90+₹35=₹525

### Question 7

If 5 dollars = ₹ 335, find the value of 10 dollars in Indian Rupees.

₹ 760

₹ 750

₹ 670

₹ 635

#### SOLUTION

Solution :C

It is given that

5 dollars = ₹ 335

10 dollars = 5 × 2 dollars = 335 × 2 = ₹ 670

### Question 8

₹13 and 45 paise = ____

Rs 13.45

1345 paise

Rs 134.50

Rs 1345.00

#### SOLUTION

Solution :A and B

₹ 13 and 45 paise = Rs 13.45

₹ 1 = 100 paiseHence ₹ 13.45 is also equal to (13.45×100) paise = 1345 paise

### Question 9

Manu paid ₹(240 + 600) for a dozen of spinners. What is the cost of 9 spinners?

₹70

₹630

₹360

₹100

#### SOLUTION

Solution :B

A dozen = 12

Cost of 12 spinners = ₹(240+600)= ₹840

∴ Cost of 1 spinner = 84012= ₹70

⇒ Cost of 9 spinners = 70×9= ₹630

### Question 10

Zoya spent ₹ 135.50 on a box of cookies, while Manu bought the same brand from another shop for ₹ 153.50. How much more did Manu spend than Zoya?

₹ 18.50

₹ 8.50

₹ 18.00

₹ 17

#### SOLUTION

Solution :C

Amount of money Zoya spent on the box of cookies = ₹ 135.50

Amount of money Manu spent on the same brand of cookies = ₹ 153.50

Manu paid more than Zoya for the same product.

Amount of money Manu spent more than Zoya = ( 153.50 - 135.50) = ₹ 18.00