# Free Playing with Numbers 02 Practice Test - 5th Grade

In the expression 45÷9+8×545, what operation should be performed first according to BODMAS?

A.

45÷9

B.

8×5

C.

9+8

D.

8×545

#### SOLUTION

Solution : A

BODMAS = B - Brackets

O - Of

D - Division

M - Multiplication

A - Addition

S - Subtraction

The given expression is  45÷9+8×545

According to BODMAS, Division is done before Multiplication, Addition and Subtraction.

Hence, "45÷9" is the operation that needs to be performed first.

Which is greater: 50 tens 5 ones or 4 hundreds, 9 tens and 9 ones?

A.

50 Tens 5 ones

B.

4 hundreds 9 Tens 9 ones

C.

Both are equal

D.

5 Tens 50 ones

#### SOLUTION

Solution : A

50 Tens 5 Ones = 50×10+5×1=500+5=505

4 Hundreds, 9 Tens 9 Ones = 4×100+9×10+9×1=400+90+9=499

505>499

Hence, 50 Tens 5 Ones is greater.

Subtract 1897 from 2003:

A.

100

B.

107

C.

105

D.

106

#### SOLUTION

Solution : D

1/29/09/013/3 1 8 9 7––––––––        1 0 6––––––––

By how much, is 15×7 greater than 15+7?

A.

80

B.

105

C.

22

D.

83

#### SOLUTION

Solution : D

15×7=105

15+7=22

10522–––   83

105 is 83 more than 22.

What is the number obtained when two lakhs two hundred is subtracted from 2,22,222 and then divided by 2?

A.

11011

B.

10011

C.

10101

D.

11100

#### SOLUTION

Solution : A

Two lakhs two hundred = 2,00,200

When 2,00,200 is subtracted from 2,22,222, we have:

2,22,222 2,00,200–––––––––––           22022––––––––––

When 22022 is divided by 2, we get:

220222=11011

55555÷51111=?

A.

10 hundreds

B.

100 thousands

C.

1 thousand

D.

10 thousands

#### SOLUTION

Solution : D

55555÷5

= 555555

= 11111

Now,

= 11111    1111 ––––––   10,000 ––––––=10 thousands

What number is obtained when 4040404 is doubled and then divided by 2?

A.

4004404

B.

4040404

C.

4000404

D.

4400444

#### SOLUTION

Solution : B

4040404 doubled means multiplied by 2.

4040404×           2 –––––––   8080808 –––––––––

8080808, when divided by 2, means it is halved.

8080808÷2

= 80808082

=4040404

How many packets of chips, each weighing 250 g can be made from a 5000 g pack?

A.

25

B.

10

C.

50

D.

20

#### SOLUTION

Solution : D

Weight of each pack of chips = 250 g

Total weight of the big pack =  5000 g

No of packets of chips with 250 g of chips

= 5000÷250

= 5000250

= 20 packs A and B travel from home to school and back once a day. How much more distance does B travel from Monday to Friday?

A.

20 km

B.

10 km

C.

2 km

D.

1 km

#### SOLUTION

Solution : B

Monday to Friday = 5 days

Distance travelled by A in 1 day Distance travelled by B in 1 day Total distance travelled by A in 5 days
= 2×5=10 km

Total distance travelled by B in 5 days
= 4×5=20 km

So, B travels (2010) km = 10 km more than A from Monday to Friday.

Class 5 had 43 children & Class 6 had 29 children. For a field trip, equal number of children were put into 4 buses. How many children were put in each bus?

A.

20

B.

72

C.

18

D.

16

#### SOLUTION

Solution : C

Number of children in class 5 = 43

Number of children in class 6 = 29

Total number of children = 43+29=72

Number of buses = 4

Number of children in each bus

= 72÷4
18  472 42      32  32       0Therefore, number of children in each bus is 18.