# Free Ratio and Proportion 03 Practice Test - 6th grade

### Question 1

The method of finding the value of required number of units after calculating the value of one unit, is known as:

Ratio method

Proportion method

Unitary method

Percantage method

#### SOLUTION

Solution :C

The unitary method is a method in which we find the value of one unit (by division) and calculate the value of multiple units using the single unit (by multiplication).

### Question 2

Ratio is a method of comparison of similar quantities by using ________.

addition

multiplication

subtraction

division

#### SOLUTION

Solution :D

The ratio is a method in which we compare the two similar quantities by dividing them and check how much one value contains or is contained within the other.

### Question 3

A father wants to divide ₹ 1800 among his sons in the ratio of their ages. If one son is 12 years old and the other is 15 years old, then their respective shares would be

₹ 800, ₹ 1000

₹ 500, ₹ 700

₹ 300, ₹ 600

#### SOLUTION

Solution :A

The ratio of their ages is 12 : 15 or 4 : 5.

So, the money has to be divided in the ratio 4 : 5.

Let the shares be 4x and 5x respectively.

Now, 4x+5x=9x

Thus, 9x=1800⟹x=200

Hence, the share for the 12 year old son is

4x = 4×200 = ₹ 800

The share for the 15 year old son is

5x = 5×200 = ₹ 1000

### Question 4

Present age of a grandfather is 72 years, while his grandson's age is 12 years. After 8 years, ratio of grandfather's age to grandson's age would be ____.

6:1

5:1

4:1

9:1

#### SOLUTION

Solution :C

Grandfather's present age is 72 years.

Grandson's present age is 12 years.

After 8 years,

grandfather's age would be 72 + 8 = 80 years

and grandson's age would be 12 + 8 = 20 years.

So, after 8 years, the ratio of grandfather's age to grandson's age would be 8020=41=4:1.

### Question 5

The ratio of areas of a circular and rectangular field is 1:2. Find the area of the rectangular field if the area of a circular field is 50 m^{2}.

25 m^{2}

50 m^{2}

100 m^{2}

75 m^{2}

#### SOLUTION

Solution :C

The ratio of areas of a circular and rectangular field is 1:2, which implies that the area of the rectangular field is twice the area of the circular field.

Given, area of circular field is 50 m2.

⟹Area of the rectangular field

=2×50=100 m2

### Question 6

In a class, there are 30 boys and 60 girls. What is the ratio of boys to the total number of students in the class?

1:2

2:1

1:3

3:1

#### SOLUTION

Solution :C

The number of boys in the class is 30 and number of girls in the class is 60.

∴ Total number of students is equal to 30 + 60 = 90.

Ratio of number of boys to the total number of students is equal to 3090=30÷3090÷30=13=1:3

### Question 7

Which of the following ratios are in proportion?

13:14::39:42

11:1::33:3

16:15::4:3

#### SOLUTION

Solution :A and B

Equivalent or equal ratios form a proportion. So, the first two given options are equivalent as they are equal in their simplest forms.

Alternatively, if the numbers are in proportion, then the product of 1st and 4th term is equal to product of 2nd and 3rd term.

Here, in first option this is satisfied as 13×42=14×39=546

Also in second option 11×3=1×33=33

In third and fourth option the given condition is not satisfied.

### Question 8

A bus travels 500 km with 70 litres of petrol. Find the distance covered by the bus with 7 litres of petrol.

30 km

40 km

50 km

60 km

#### SOLUTION

Solution :C

The bus travels 500 km with 70 litres of petrol.

Hence, with one litre it can travel

50070 km.

∴ with 7 litres, the bus will cover a distance of

50070×7=50 km

### Question 9

Utkarsh pays ₹ 7500 house rent for 3 months. How much does he pay annually?

₹ 25,000

₹ 30,000

₹ 35,000

₹ 40,000

#### SOLUTION

Solution :B

As Utkarsh pays ₹ 7500 for three months.

His monthly rent is

75003=₹ 2500

Hence annually, he has to pay

2500×12

= ₹ 30,000

### Question 10

If the cost of 7 m cloth is ₹714, then then find the cost of 21 m of cloth.

₹2142

₹2140

#### SOLUTION

Solution :A

The cost of one metre of cloth would be

₹7147.

Hence 21 m of cloth would cost

7147×21=₹2142