# Free Time and Date 01 Practice Test - 4th Grade

This is an example of a digital clock.

A. True
B. False

#### SOLUTION

Solution : B

The clock shown has hour, minute and second hands. A digital clock does not have hands. Hence, the clock shown is an Analog clock

What time is shown in this clock?

A.

6:05

B.

1:06

C.

1:30

D.

6:02

#### SOLUTION

Solution : C

When the small hand is in between 1 and 2, it is still 1 hour, and when the big hand is on 6, it is 30 minutes. Hence, the time shown on the clock is 1:30.

Our field trip starts at 6:00 am and ends after 9 hours 10 minutes. At what time does the field trip end?

A. 3:10 am
B. 3:15 pm
C. 3:15 am
D. 3:10 pm

#### SOLUTION

Solution : D

Field trip starts at 6:00 am
Field trip ends after 9 hours 10 minutes
9 hours from 6 am = 3 pm
⇒ 9 hours 10 minutes from 6 am = 3:10 pm

Ted goes for basketball practice for 110 minutes everyday, except Saturdays. How much time per week does Ted practise basketball?

A. 11 hours
B. 660 minutes
C. 6 hours 60 minutes
D. 10 hours

#### SOLUTION

Solution : A and B

Ted plays basketball for 110 minutes, 6 days a week.
Thus, time spent by Ted on basketball practice is 110×6 minutes= 660 minutes.
1 hour=60 minutes
660 minutes=66060 hours
=11 hours
Thus, Ted spends 11 hours(or 660 minutes) practising basketball per week.

What is the time 3 hours after 1:15 pm?

A. 4:15 pm
B. 10:40 am
C. 9:40 pm
D. 10:20 pm

#### SOLUTION

Solution : A

3 hours after 1:15 pm is 4:15 pm.

If May 13th 2018 was a Sunday, what day will it be on June 3rd 2018?

A. Saturday
B. Sunday
C. Friday
D. Tuesday

#### SOLUTION

Solution : B

Given: 13th May 2018 is a Sunday.
Adding 7 , 13 + 7 = 20
20 + 7 = 27
20th May 2018 and 27th May 2018 are Sundays
May has 31 days
May 31st will be a Thursday
June 1st will be a Friday.
June 3rd, 2018 will be a Sunday.

Manu reaches his village after a long journey of 10 hours 50 minutes. If he reaches his village at 4: 45 am, find the time he started his journey.

A. 5: 50 am
B. 4: 55 am
C. 5:55 pm
D. 4:55 pm

#### SOLUTION

Solution : C

Manu reaches his village at 4:45 am
Duration of his journey= 10 hours 50 minutes
10 hours behind 4:45 am is 6:45 pm
⇒ 10 hours 50 minutes behind 4:45 am = 50 minutes behind 6:45 pm⇒ Manu started his journey at 5:55 pm

Ted starts his journey from City A at noon on Friday by Train and reaches City B at 9:00 am the next day. Then he takes a bus and travels for another 3 hours to reach his destination. Find the duration of Ted’s journey.

A. 21 hours
B. 24 hours
C. 1 day
D. 23 hours

#### SOLUTION

Solution : B and C

Ted starts his journey at: 12:00 pm on Friday
Ted reaches city B at: 9:00 am on Saturday.
From 12:00 noon Friday to 12:00 midnight Saturday, time elapsed is 12 hours.
And, from 12:00 midnight Saturday to 9 :00 am in the morning on Saturday, time elapsed is  9 hours.
⇒ Duration of train journey= 12 + 9 = 21 hours
Duration of bus travel = 3 hours.

∴ Total duration of Ted’s journey = 21 + 3 = 24 hours = 1 day

If this clock shows the time in the morning, what will be the time after 5 hours 15 minutes in 24 hour format?

A. 4:45
B. 16:45
C. 15:45
D. 3:45

#### SOLUTION

Solution : B

5 hours after 11:30 am will be 4:30 pm.
5 hours 15 minutes after 11:30 am will be 4: 45 pm
4:45 pm in 24 hour format is 16:45.

Convert 2:36 pm to 24 - hour format.

A. 2:36
B. 12:36
C. 14:36
D. 4:36

#### SOLUTION

Solution : C

If the hour is after 12 pm, we add 12 to the hour and remove the suffix pm.

2+12=14

2:36 pm in the 24 - hour format reads as 14:36.