# Free Time and Date 02 Practice Test - 4th Grade

20:25 on a digital clock is represented as ____ on an analog clock.

A.

B.

C.

D.

#### SOLUTION

Solution : A

20 hours in 24 hour format is 8 pm.Hence 20:25 in 24 hour format is 8:25 pm, represented as

on an analog clock.

Zoya leaves home at 7:55 am to catch the 8:10 am bus. She reaches her school at 8:35 am. How long does Zoya’s whole journey last?

A. 10 minutes
B. 30 minutes
C. 40 minutes
D. 25 minutes

#### SOLUTION

Solution : C

Time Zoya leaves her house = 7:55 am
Time Zoya reaches school = 8:35 am
∴ Duration of Zoya’s journey = 40 minutes

This clock is running 20 minutes fast. What is the actual time?

A. 4:55
B. 4:45
C. 4:50
D. 4:30

#### SOLUTION

Solution : B

The actual time is 20 minutes behind 5:05. Hence, the time is 4:45

If buses to a fair leave every 2 hours and the first bus starts at 10:25 am, when will the second bus leave?

A. 12:25 am
B. 12:25 pm
C. 12:00 pm
D. 2:00 pm

#### SOLUTION

Solution : B

Time at which first bus departs
= 10:25 am
Converting this to the time in the 24-hour format, we get 10:25.
Since buses leave every 2 hours, the next bus leaves at 10:25 + 02:00 = 12:25(in the 24-hour format), which is same as 12:25 pm.
[pm is used to describe the second portion of the day, starting from noon right after 12 to just before 12 midnight.]

The flight was supposed to land at 11:40 am. But, it was delayed by 35 minutes. When did the flight land? Give the answer in 24 hour format.

A. 12:15 am
B. 12:15 pm
C. 00:15
D. 12:15

#### SOLUTION

Solution : D

Scheduled time of arrival of the flight = 11:40 am
Delay of 35 minutes

Hence the flight actually arrived at 12:15 pm, which in 24-hour format is 12:15

“Before Noon” is called in Latin as  ___ .

A. Ante meridiem
B. Anther Midday
C. after midnight
D. all midday

#### SOLUTION

Solution : A

Ante (Latin) means before and meridiem (Latin) means midday.
⇒ Before midday is called in Latin as Ante meridiem.

How many seconds are there in 3 hours 30 minutes?

A. 12600
B. 12500
C. 12000
D. 12400

#### SOLUTION

Solution : A

1 hr=60 min
3 hr 30 min=(3×60)+30 min
=210 min

1 min=60 s
210 min=210×60 s
=12600 s

Thus, there are 12600 seconds in 3 hours and 30 minutes.

The bank normally closes at 5 pm. But, today the Manager left the bank 25 minutes late, while the Cashier left the bank 25 minutes after the Manager. What time did the Cashier leave the bank?

A. 17:50
B. 17:25
C. 5:50 pm
D. 5:25 pm

#### SOLUTION

Solution : A and C

Normal closing time of the bank = 5:00 pm
Manager left 25 minutes late ⇒ (5:00 + 00:25) pm = 5: 25 pm
Cashier left the bank 25 minutes after the Manager left
⇒ (5:25 + 00:25) pm = 5: 50 pm
∴ Cashier left at 5:50 pm, which in the 24- hour format is 17:50.

Zoya takes 25 minutes to walk to school, while Manu takes 15 minutes to walk the same distance. If Zoya leaves at 8:10 AM, while Manu leaves at 8:15 AM, who arrives at school earlier?

A. Manu
B. Zoya
C. Both reach at the same time.
D. None of the above

#### SOLUTION

Solution : A

Time at which Zoya leaves for school is 8:10 AM.
Time taken by Zoya to walk to school is 25 minutes.
⇒ Zoya reaches school at 8:35 AM.

Time at which Manu leaves for school is 8:15 AM.
Time taken by Manu to walk to school is 15 minutes.
⇒ Manu reaches school at 8:30 AM.

∴ Manu reaches school before Zoya.