# Free Time and Temperature 01 Practice Test - 5th Grade

What is the time shown on the clock? A.

6:10

B.

2:30

C.

6:30

D.

2:10

#### SOLUTION

Solution : B

The hour hand of the clock is between 2 and 3. Hence, it is 2 hours. The minute hand is on 6, which indicates it is 30 minutes past 2. So, the time is 2:30.

What is temperature?

A.

How high or low something is

B.

How hot or cold something is

C.

How wrong or right someone is

D.

How fast or slow something is

#### SOLUTION

Solution : B

Temperature is a measure of how hot or cold an object is. A common instrument used to measure temperature and check body temperature is a thermometer.

This clock is 15 minutes slow. What is the correct time? A.

3:15

B.

4:15

C.

3:10

D.

4:10

#### SOLUTION

Solution : D

The time shown on the clock is 3:55. It is slow by 15 minutes. Hence, correct time is 4:10.

Alternate Method:
5 + 5 + 5 = 15 minutes.

H  M3: 55+   15–––––3: 70–––––

60 minutes = 1 Hour

3:70 = 3 + 60 minutes + 10 minutes
= 3 hour + 1 hour + 10 minutes
= 4 hrs 10 minutes

Hence, the correct time is 4:10.

87 minutes = _hour ___ minutes

A.

1 hour  27 minutes

B.

1 hour  17 minutes

C.

1 hour  7 minutes

D.

1 hour  37 minutes

#### SOLUTION

Solution : A

1 hour = 60 minutes

87 minutes = (60 +27) minutes = 60 minutes + 27 minutes

1 hour 27 minutes

What time will it be 11 hours 30 minutes after 8 am?

A.

7:30 am

B.

8:30 pm

C.

7:30 pm

D.

8:00 pm

#### SOLUTION

Solution : C

12 hours after 8 am is 8 pm.

11 hours after 8 am will be 7 pm.

Hence 11 hours 30 minutes after 8 am will be 7:30 pm.

A play starts at 6:10 pm and ends 1 hour 35 minutes later. Which of the following clocks shows the exact time the play ends?

A. B. C. D. #### SOLUTION

Solution : D

1 hour 35 minutes after 6:10 pm will be 7:45 pm.

6: 10+1: 35–––––––   7: 45–––––––  pm

2 hours 3 minutes = ____ seconds

A.

7280 seconds

B.

7380 seconds

C.

7203 seconds

D.

7260 seconds

#### SOLUTION

Solution : B

1 hour = 60 minutes

1 minute = 60 seconds

1 hour = 60 × 60 = 3600 seconds

2 hours = 3600 × 2 = 7200 seconds

3 minutes = 3 × 60 = 180 seconds

2 hours 3 minutes is:

7200 seconds+180 seconds––––––––––––– 7380 seconds–––––––––––––

Alex wakes up in the morning and realizes he is late for work. If the clock shows the current time he reached office and his work time started at 9:30 am, how late is he for his work? (Hint: It is still sunny outside) A.

2 hours 20 minutes

B.

2 hours 50 minutes

C.

2 hours 30 minutes

D.

2 hours 10 minutes

#### SOLUTION

Solution : A

The time shown on the given clock = 11:50

Time Alex reached office = 11:50 am

Work time starts at = 9:30 am

Alex was late by = 11:50 - 9:30

Hours  minutes   11: 50  9: 30––––––––     2: 20––––––––

He's late by 2 hours 20 minutes.

3 shows are lined up for a school function. Each show lasts for 30 minutes. The 1st show starts at 2:30 pm, followed by the 2nd show leaving an interval of 10 minutes between the two shows. The 3rd show follows next, leaving an interval of 15 minutes after the 2nd show. At what time will the 3rd show end?

A.

4:00 pm

B.

4:15 pm

C.

4:25 pm

D.

3:55 pm

#### SOLUTION

Solution : C How many minutes is it from 9:10 am to 5 past noon?

A.

20 minutes

B.

35 minutes

C.

175 minutes

D.

89 minutes

#### SOLUTION

Solution : C

5 past noon = 12:05

9:10 am and 12:05 pm

Time duration between:

H  M 12:05   9:10––––––   2: 55––––––– =2 hours 55 minutes

Minutes = (2×60) + 55 = 175 minutes