# Free Money 01 Practice Test - 5th Grade

### Question 1

Rina had ₹ 550 with her and spent ₹ 199. How much money is left with her?

₹ 350

₹352

₹349

₹ 351

#### SOLUTION

Solution :D

Total amount = ₹ 550

Amount spent = ₹ 199

Money left with her = Total amount - amount spent

= ₹ 550 - ₹ 199

4/514/510/0− 1 9 9–––––––– 3 5 1––––––––

Therefore, money left with her is ₹ 351.

### Question 2

₹ 27 = ____ coins of ₹ 5 + 6 coins of ₹ 2

3

2

7

5

#### SOLUTION

Solution :A

We need to split up ₹ 27 in terms of ₹ 5 and ₹ 2 coins.

6 coins of ₹ 2 = 6 x ₹ 2 = ₹ 12

To find out how many coins of ₹ 5 we need, we first subtract ₹ 12 from ₹ 27 .

₹ 27 - ₹ 12 = 15

We need this ₹ 15 in terms of ₹ 5 coins. To find the number of ₹ 5 coins, we divide 15 by 5.

∴ We need ₹ 15₹ 5=3 coins of ₹ 5.

i.e., ₹ 27 = 3 coins of ₹ 5 + 6 coins of ₹ 2

### Question 3

If 100 g of flour costs ₹30, what will be the cost of 350 g of flour?

₹ 35

₹ 115

₹ 30

₹ 105

#### SOLUTION

Solution :D

Cost of 100 g of flour=₹ 30

⇒Cost of 1 g of flour=₹ 30100=₹ 310

∴Cost of 350 g of flour=350×₹310

=35×₹3

=₹ 105

### Question 4

By how much amount is the value of 15 two hundred rupee notes less than the value of 9 five hundred rupee notes?

₹ 500

₹ 1500

₹ 1000

₹ 1200

#### SOLUTION

Solution :B

15 two hundred rupee notes

=15×₹200=₹30009 five hundred rupee notes

=9×₹500=₹4500When ₹ 3000 is deducted from ₹ 4500, we get:

4500−3000 –––––––– 1500 ––––––––∴ 15 two hundred rupee notes is less than 9 five hundred rupee notes by ₹ 1500.

### Question 5

Glen borrowed ₹375 from his brother. He gave it back to his brother in five rupee coins. How many coins did he give?

55

65

35

75

#### SOLUTION

Solution :D

Money borrowed = ₹ 375

Glen gave it back to his brother in ₹ 5 coins.

Number of ₹ 5 coins=₹375₹5=75Therefore, Glen gave 75 five rupee coins to make ₹ 375.

### Question 6

Manju had these coins as shown below. She exchanged them all for ₹ 20 notes. How many ₹ 20 notes did she get?

DenominationQuantity₹103₹514₹28₹148

6

10

12

#### SOLUTION

Solution :B

DenominationQuantityValue₹103₹10×3=₹30₹514₹5×14=₹70₹28₹2×8=₹16₹14₹1×4=₹4

For ₹ 120, she needs 6 notes of ₹ 20 as

6×₹ 20=₹ 120.

Therefore, she will get 6 twenty rupee notes.

### Question 7

1 bottle ketchup costs ₹ 45 and 1 block of cheese costs ₹ 215.

Find the total cost of 4 blocks of cheese and 3 bottles of ketchup. What is the change Romi will get back if he gives ₹ 1000 to the shopkeeper?

Total cost - ₹ 300

Change he gets back - ₹ 50

Total cost - ₹ 995

No change

Total cost - ₹ 895

He gets back ₹ 5.

Total cost - ₹ 995

He gets back ₹ 5.

#### SOLUTION

Solution :D

Cost of 1 bottle of ketchup = ₹ 45

Cost of 3 bottle of ketchup = ₹ 45 × 3

= ₹ 135

Cost of 1 block of cheese = ₹ 215

Cost of 4 blocks of cheese = ₹ 215 × 4

= ₹ 860

Total cost = ₹ 135

+ ₹ 860

--------------

₹ 995

---------------

He gave ₹ 1000 to the shopkeeper.He will get back ₹1000 - ₹995 = ₹ 5.

### Question 8

A box had 10 five rupee coins. If three friends A, B and C picked three, five and two coins respectively, then how much did each friend get?

All of them got equal amount.

A - ₹ 15 B - ₹ 25 C - ₹ 10

A - ₹ 10 B - ₹ 25 C - ₹ 15

A - ₹ 20 B - ₹ 25 C - ₹ 15

#### SOLUTION

Solution :B

There are 10 five rupee coins in the box.

A took three coins.

So, A got 3 × ₹ 5 = ₹ 15.B took five coins.

So, B got 5 × ₹ 5 = ₹ 25.

C took two coins.

So, C got 2 × ₹ 5 = ₹ 10.

### Question 9

A team has ₹ 420 to buy some gifts. Each gift costs ₹ 70. How many gifts can they buy?

15

12

14

6

#### SOLUTION

Solution :D

Total money with the team = ₹ 420

Cost of each gift = ₹ 70

Number of gifts they can buy=Total moneyCost of each gift

=₹ 420₹ 70=6

### Question 10

1 Rupee = ___ paise

10

100

1000

10000

#### SOLUTION

Solution :B

1 rupee is equal to 100 paise.