# Free Time and Temperature 02 Practice Test - 5th Grade

### Question 1

If it is 4 hours 15 minutes after midday, the time will read:

4:15 AM

16:15

12:15 PM

14:15

#### SOLUTION

Solution :B

4 hours 15 minutes after midday (12 noon) is:

12:00 4:15–––––––16:15––––––– or 4:15 pm

### Question 2

What is the instrument used to measure body temperature?

Barometer

Thermometer

Clinical thermometer

Thermograph

#### SOLUTION

Solution :C

A clinical thermometer is used to record body temperature.

### Question 3

This clock is 15 minutes fast. What is the correct time?

10:50

10:55

10:15

10:20

#### SOLUTION

Solution :A

Time an clock = 11:05

Clock is 15 minutes fast

Hence, go 15 minutes backwards to get the right time

[1 hours = 60 minutes 60 + 5 = 65 minutes]

### Question 4

8 minutes + 6 minutes - 2 minutes =

270 seconds

800 seconds

740 seconds

720 seconds

#### SOLUTION

Solution :D

8 + 6 - 2 = 14 - 2 = 12 minutes

1 minute = 60 seconds

∴ 12 minutes = 12 × 60 = 720 seconds

Answer = 720 seconds

### Question 5

Water freezes at ____.

100∘C

0∘C

37∘C

20∘C

#### SOLUTION

Solution :B

Freezing point of water = 0∘C. At this temperature, water turns to ice.

### Question 6

6 hours after 9:45 AM is:

3:45 PM

12:45 AM

Noon

1:00 PM

#### SOLUTION

Solution :A

6 hours after 9:45 AM is

9:45+6:00–––––––– 15:45––––––––

15:45 when converted to 12-hour time format is 3:45 PM.

### Question 7

3 hours 10 minutes - 2 hours 55 minutes =

900 seconds

1200 seconds

600 seconds

450 seconds

#### SOLUTION

Solution :A

1 minute = 60 seconds

∴ 15 minutes = 60 × 15 = 900 seconds

### Question 8

A train leaves Bengaluru at 22:35 hours and reaches Chennai after 6 hours 10 minutes. At what time did the train reach Chennai?

4:35 AM

5:35 AM

4:45 AM

5:00 AM

#### SOLUTION

Solution :C

Time train leaves Bangalore = 22:35 hours or 10:35 PM

Time of travel = 6 hours 10 minutes

10:35 PM to 4:35 AM is 6 hours

35 + 10 = 45

Hence, the train reaches at 4:45 AM

### Question 9

In a chemistry lab, 2 reactions are taking place each in 2 beakers. One at 149∘ F (R1) and another at 70∘ C (R2). Which reaction occurs at a higher temperature?

R1

R2

both occur at same temperature

cannot say

#### SOLUTION

Solution :B

R1 ∘C = (∘F−32)×59

∘F = 149

∘C = (149−32)×59=117×59

∘C = 13 × 5 = 65∘ C

R1 proceeds at 65∘ C

R2 proceeds at 70∘ C

Answer : R2 at 70∘ C is at a higher temperature

### Question 10

The time duration from 23:40 to 01:10 is ____ minutes less than the time duration from 14:35 to 17:05.

40 minutes

30 minutes

60 minutes

35 minutes

#### SOLUTION

Solution :C

a) 23:40 to midnight (00:00) = 20 minutes

midnight (00:00) to 1:10 = 1 hour 10 minutes

∴ 23:40 to 1:10 = 1 hour 10 minutes + 20 minutes = 1 hour 30 minutes

b) 14:35 to 17:05is 2 hours 30 minutes

Difference in the time

H Mins 2:30− 1:30––––––––– 1:00–––––––––

1 hour = 60 minutes